Over IOTA (MIOTA), Tangle en de missie van het bedrijf

Geschiedenis van IOTA (MIOTA)

Allereerst even een snelle uitleg over de begrippen IOTA en MIOTA. Want hoewel u waarschijnlijk op zoek was naar informatie over het kopen van IOTA, bedoelde u waarschijnlijk MIOTA. IOTA is namelijk de kleinste eenheid van de cryptocurrency, bedoeld om micro en nano betalingen te doen. IOTA wordt alleen verkocht in de MIOTA eenheid (1.000.000 IOTA). Op deze eenheid zijn de koersen en verkooppunten berekend. Wanneer u dus IOTA koopt, koopt u in werkelijkheid 1 miljoen IOTA, of 1 MIOTA.

IOTA is onstaan in 2014 als reactie op de huidige blockchain technologie die destijds werd gebruikt door onder andere Bitcoin. De makers van IOTA hadden als doel een alternatief voor de blockchain technologie te maken waarbij de beveiliging beter was en er geen gebruik werd gemaakt van miners, blocks en transactiekosten. IOTA’s Tangle technologie is vandaag de dag zo goed, dat zelfs een Quantum computer de code niet zou kunnen aanpassen. Ook is er een oplossing gevonden voor de transactiekosten: elke keer dat er een transactie plaatsvind, moet de verzender eerst twee andere transacties verwerken. Gelukkig gaat dit in een kwestie van honderdsten van een seconde, dus heeft de verzender hier geen enkele weet van. Een ander voordeel hiervan is dat de netwerkcapaciteit bij een groot aantal transacties juist toeneemt in plaats van afneemt, doordat iedere deelnemer twee keer het werk doet dat hij zelf graag gedaan wil zien. Ook miners komen aan IOTA niet te pas. Hiermee wordt weer een zeer grote hoeveelheid stroom bespaart.

Tangle: de technologie achter de munt

IOTA maakt gebruik van een zelfontwikkelde techniek genaamd Tangle. Tangle werkt op een andere manier dan de blockchain technologie die bij andere cryptocurrency wordt gebruikt. Zo heeft Tangle geen blokken, geen miners en werkt elke transactie mee aan het vergroten van de netwerkcapaciteit doordat voor elke transactie twee andere transacties verwerkt moeten worden door de verzender van de transactie. Omdat Tangle een Lightweight ledger is, worden transacties altijd bijna direct verwerkt. Ook in de toekomst blijft dit zo. Wanneer Tangle meer gebruikt wordt, stijgt de capaciteit immers alleen maar door, doordat iedere verzender twee transacties moet afhandelen. Hiervoor worden geen beloningen uitgekeerd zoals het geval is bij mining. Er zijn daarom dus ook geen transactiekosten bij Tangle.

Het elimineren van transactiekosten is een belangrijk onderdeel van de IOTA Tangle. Omdat IOTA zich richt op IOT (het internet der dingen), is het noodzakelijk dat transactiekosten geëlimineerd worden. Wanneer alle apparaten en onderdelen om ons heen ‘verbonden’ zijn en data uitwisselen, zouden er namelijk duizenden micro en nano transacties per dag plaatsvinden. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling voor een automatische betaling van 0,000001 cent transactiekosten te moeten betalen. Dat is gewoonweg niet te doen. Het is daarom vrij zeker, dat wanneer het internet der dingen werkelijkheid wordt, de blockchain technologie in de huidige vorm al erg verouderd is.

IOTA Tangle

De IOTA missie

De missie van IOTA is, mocht dat nog niet duidelijk zijn, een ecosysteem te ontwikkelen welke kan gaan fungeren als de ruggengraat van het internet der dingen. IOTA maakt gebruik van de unieke Tangle technologie om IOTA werkend te krijgen. Het ultieme doel van IOTA zou dan uiteraard moeten zijn om dé techniek achter het internet der dingen te kunnen bieden. Omdat het aantal apparaten dat wordt voorzien van een internetverbinding jaarlijks explosief groeit, zal waarschijnlijk in de nabije toekomst al blijken of IOTA de ruggengraat van het internet der dingen zal kunnen vormen. IOTA werkt inmiddels al samen met verschillende partijen die de potentie van de Tangle technologie inzien. Onder deze partners bevinden zich ook partijen als Microsoft, Samsung en Volkswagen. De toekomst lijkt er dus veelbelovend uit te zien.

Informatie

Bedrijfsnaam: Iota
Muntnaam: IOTA (MIOTA)
Website: Bekijken
Team: Bekijken
Whitepaper: Download (PDF)
Roadmap: Bekijken

IOTA kopen

Bitvavo Website
Bitcoin Meester Website
Binance Website
Changelly Website